UPDATES

Leibal — Patiowoning Vijver


Patiowoning Vijver is a minimalist house positioned in Diepenbeek, Belgium, designed by BOT architektuurcollectief. This Nineteen Seventies split-level home as soon as showcased a boxed design with restricted gentle entry and little interplay with its expansive backyard. Now, it stands as a contemporary dwelling, brilliantly illuminated by pure gentle, with strategic viewpoints to its picturesque surroundings. Positioned strategically on a nook lot, the house takes benefit of its proximity to the confluence of the Stiemerbeek and the Kaatsbeek with the Demer. Its backyard area stays untouched, a deliberate resolution to take care of the world’s openness, melding seamlessly with the neighboring panorama.

Whereas the home underwent a design overhaul, it saved its authentic structural ranges: a basement, a lofty residing space, a chosen sleeping zone, and a flexible mezzanine which holds potential as an added bed room. The transformation is most evident within the house’s coronary heart, the place a as soon as dimly lit kitchen has given option to a luminous patio. This patio not solely ushers in daylight and recent air deep into the house but additionally uniquely connects the lavatory to the lounge, endowing the latter with a twin outlook. The home’s central stairwell attracts consideration with its grand stature, topped with a round skylight that diffuses gentle superbly.

The western façade options expansive home windows that foster a robust bond with the backyard. Nonetheless, the opposite sides of the house are deliberately saved extra discreet, addressing issues of privateness and temperature regulation. Aesthetic coherence is achieved by the house’s minimalistic materials choice. Predominantly, “Veldoven” bricks, wooden, concrete, and zinc have been employed. Notably, the sector oven bricks, regionally sourced from Hoeselt simply 15 km away, punctuate the inside design as standalone items, architectural volumes, and rounded inner partitions. In a forward-thinking transfer, all new partitions inside are non-bearing, permitting flexibility for potential future modifications, guaranteeing the house stays related for numerous occupants or evolving necessities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *