UPDATES

Leibal — Cal Serni


Cal Serni is a minimal home situated in Monistrol de Calders, Spain, designed by Bouman. Initially supposed to be revamped right into a cellar and a social space for household gatherings, the venture developed to handle a key architectural problem: reconnecting the basement to the primary home. This want arose from a previous renovation that had sealed off the unique staircase linking the 2 ranges, successfully isolating the basement. The format modifications from that renovation made it unfeasible to reopen the outdated connection. The answer? Introducing a brand new spiral staircase within the floor flooring eating space, successfully integrating the basement as an prolonged dwelling area.

The renovation’s focus prolonged to the basement’s sole facade. By creating openings on this facade, the crew launched a brand new entry level for the staircase and considerably enhanced the pure mild within the space. This inflow of sunshine now performs throughout the basement’s distinctive options, like its vaulted ceilings and stone partitions, giving the area a dynamic and welcoming high quality. Materials alternative was pivotal on this transformation. Microcement, with its refined and uniform look, was used for all new building components. This alternative contrasts with the prevailing supplies, including a way of calm and softness to the area. The continuity of the microcement additionally aids in dispersing mild all through the basement.

Performance and aesthetics have been harmonized within the design of a linear, built-in furnishings piece that wraps across the room. This multi-functional aspect serves varied functions — a bench, sink, countertop, couch, and a part of the cellar. Past its versatility, the furnishings performs an important position in sustaining the structural integrity and well being of the area. It acts as a barrier in opposition to moisture from the partitions in touch with the bottom and incorporates air flow via refined grooves and cellar bottle holes. Hidden behind this furnishings are air renewal system ducts, making certain the setting stays contemporary and dry.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *