UPDATES

eco-passive home in spain exposes its picket body


Puigpunyent Eco-Passive Home by Miquel Lacomba

 

With a background within the design and development of passive and sustainable buildings with little or no vitality demand, studio Miquel Lacomba completes an Eco-Passive home undertaking positioned within the Valley of Puigpunyent in Majorca, Spain. The design makes use of the primary passive sources, corresponding to south-facing orientation, daylight management, and excessive thermal insulation thickness, to make sure that the development respects the surroundings and presents low vitality consumption whereas reaching the composition of a cushty and wholesome area. Situated within the Sierra de Tramuntana mountain vary, the home boasts optimum orientation in the direction of the south and enjoys open views in the direction of the hillside.

eco-passive house in spain exposes its wooden frame along with natural stone elements
east elevation | all photographs supplied by studio Miquel Lacomba

 

 

the inside exposes the construction of picket beams

 

A small porch grants entry to the home and units up movable vertical slats that can be utilized to regulate the daylight. The inside arranges a living-dining room space, the place the place and design of the furnishings form the area. The staircase, which is expressed as one other piece of furnishings, kinds a bookcase beneath it. This room, which faces south, has entry to the pergola. The fireside is tailored to the necessities of air tightness and insulation of the passive home, changing into a component of reference to the agricultural context. With the identical intention of integrating with the surroundings, the uncovered construction of the picket beams is expressed on the bottom and first ground ceilings. The west-facing kitchen stands separate, though visually related to the living-dining room, with entry to the surface. The primary ground assembles three south-facing bedrooms and a multi-purpose studio for the household’s creative actions. The design workforce pays particular consideration to the colours and supplies for the inside of the home, selecting heat tones, utilizing wooden, and pure stone, and overlaying white partitions with lime mortar.

eco-passive house in spain exposes its wooden frame along with natural stone elements
photo voltaic panels are positioned on the roof overlaying the vitality demand of the remainder of the home

 

 

the design makes use of passive sources all through

 

The home makes use of the primary passive sources corresponding to south-facing orientation, daylight management, excessive thermal insulation thickness, management of thermal bridges, good air tightness to outdoors air, the double circulation of mechanical air flow with warmth restoration, and excessive insulation and hermetic home windows. The photo voltaic panels cowl the vitality demand for the remainder of the home. Though it’s a passive home, cross air flow has been taken into consideration, since on summer season nights the pure coolness of the valley is used to chill the construction naturally. The home is constructed with ecological and sustainable supplies, horizontal wooden construction from sustainably managed forests, ceramic brick, hydraulic lime mortar, pure cork insulation, and lime-based acrylic finishes on the facade. For the inside finishes, the undertaking makes use of pure oil-based wooden merchandise, silicate paints, and stone therapies with A+ and ‘Ecolabel’ seals and ecological and environmentally pleasant supplies.

 

On this manner, the constructing envelope of the home has been conceived as a ‘third pores and skin’, all of the supplies of which permit breathability to water vapor. Supplies corresponding to lime, being hygroscopic, permit humidity to be regulated naturally. To attenuate the ecological footprint, the ‘kilometer 0’ idea has been integrated by working with builders and industrialists near the development space and, the place attainable, utilizing native or nationwide supplies. 

eco-passive house in spain exposes its wooden frame along with natural stone elements
south elevation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *